Šance na skoré zotavenie eurozóny z recesie klesli

21.02.2013 Celý región

Londýn (TASR) - Šance, že ekonomika eurozóny sa možno už čoskoro dostane z recesie, zmarili výsledky najnovšieho prieskumu agentúry Markit, ktoré ukázali, že situácia v dominantnom sektore služieb sa tento mesiac nečakane zhoršila. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa rýchleho odhadu Markit index nákupných manažérov (PMI) sektora služieb eurozóny, ktorý je kľúčovým ukazovateľom ďalšej aktivity celej škály firiem, od reštaurácií po banky, vo februári 2013 nečakane klesol na 47,3 bodu z januárových 48,6 bodu. Analytici pritom očakávali, že vzrastie na 49 bodov.
Hodnota indexu sa pritom už rok drží pod zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity daného sektora od jej poklesu. Výsledky prieskumov v predchádzajúcich mesiacoch pritom naznačovali, že situácia v tomto kľúčovom odvetví sa zlepšuje.
Dôvodom horších výsledkov sú prehlbujúce sa rozdiely medzi vývojom v dvoch najväčších ekonomikách bloku: Nemecku a Francúzsku. Rozdiel medzi PMI sektorov služieb v oboch krajinách dosiahol tento mesiac najvyššiu hodnotu od začiatku prieskumov v roku 1998. A zatiaľ čo nemecké firmy si udržujú "zdravé" tempo rastu, výkon francúzskych firiem klesol na rovnakú úroveň ako začiatkom roka 2009, keď predchádzajúca recesia dosiahla svoj "vrchol".
"Keby nebolo Nemecka, bol by februárový výsledok ešte horší. Nemecká ekonomika tak minimálne z niektorých uhlov pohľadu drží eurozónu nad vodou," vyhlásil Chris Williamson, hlavný analytik Markit. Februárový výsledok podľa neho signalizuje, že výkon ekonomiky eurozóny sa aj v 1. štvrťroku 2013 zníži, a to o 0,2 až 0,3 %.
 

Vyberte región